Moč je v naravi.

Kopriva nikoli ne pozebe!

V teh dneh, ko s strahom pogledujemo v nebo, z nestrpnostjo čakamo na vremensko napoved in upamo na čim manjšo škodo ob pozebi se spomnimo starega pregovora.

Pozeba vedno pride ob nepravem času, zato poskušamo biti nanjo čim bolj pripravljeni. To pomeni, da ne prehitevamo z opravili, imamo vedno na zalogi tkanino s katero lahko zaščitimo rastline ter da rastline redno oskrbujemo in krepimo. Seveda ne smemo pozabiti na spremljanje vremenske napovedi.

Kljub vsemu se kdaj pa kdaj zgodi, da nas vseeno preseneti. In takrat ni čas za obupavanje temveč akcijo. Nekatere rastline bodo žal nepopravljivo poškodovane in jih bo potrebno ponovno posaditi, druge pa bodo preživele z večjimi ali manjšimi poškodbami. Take rastline je potrebno čim prej oskrbeti, da zmanjšamo stres, ki je nastal zaradi prenizkih temperatur. V tem primeru uporabimo pripravke, ki bodo pospešili regeneracijo in vsebujejo aminokisline, vitamine, morske alge…  S pripravki rastline poškropimo ( tudi večkrat), saj tako dosežemo najhitrejše delovanje pripravka. V primeru, da je na rastlini ostalo bolj malo listov, rastlino zalijemo. Škropimo zjutraj ali zvečer, ko ni direktnega sonca, ko se temperature nekoliko dvignejo oz. preden se zvečer spustijo.

Naš namen in cilj je, da se rastline čim prej opomorejo in nadaljujejo z rastjo. Z uporabo sredstev za krepitev rastlin in gnojil bomo poskrbeli, da bodo rastline na novo odgnale in če to leto ne bo pridelka, bo drugo leto zagotovo.

V naši ponudbi boste našli kar nekaj izdelkov, ki jih lahko uporabite kot sredstva za regeneracijo rastlin po pozebi. Mednje sodijo številna organska, organsko-mineralna gnojila z dodanimi biostimulatorji, kot so morske alge in huminske kisline ter tudi sredstva za krepitev rastlin (rastlinski ekstrakti). Seveda pa omenjeni izdelki ne pomagajo samo pri odpravi težav z nizkimi temperaturami ampak krepijo rastline tudi pred drugimi vremenskimi vplivi ter poškodbami, ki nastanejo zaradi škodljivcev in bolezni.

Še posebej bi vam radi v tem trenutku predstavili izdelek, ki ima več funkcij, njegova učinkovitost in uporabnost pa že dolgo poznana. Govora je izvlečku velike koprive, ki ga najdete pod imenom Substral Naturen kopriva (http://www.naturen.si/izdelki/skodljivci/naturen-kopriva-bio-pripravek/), ki je pripravljen je po tradicionalni metodi. Kopriva vsebuje številne hranilne snovi kot so minerali, flavonoide, esencialne aminokisline, beljakovine in vitamine. Bogata je tudi z dušikom, železom, kalijem, cinkom, magnezijem in kalcijem. Vse to pa rastline nujno potrebujejo za uspešno rast tudi v normalnih razmerah, zato priporočamo, da pripravek iz koprive uporabljate celotno rastno sezono. Zaradi obilja hranil lahko pripravek uporabimo za gnojenje, lahko pa tudi za krepitev rastlin pred številnimi škodljivci, kot so listne uši ali pršice in celo glivičnimi boleznimi. Z njim lahko rastlin škropite ali zalivate, vedno pa morate upoštevati navodila in uporabiti pravilen odmerek. Pripravek lahko uporabite za okrasne rastline, pri gojenju zelenjave ali vzgoji sadnega drevja. Mladim rastlinam pomaga pri ukoreninjanju, zato ga lahko uporabite tudi pri presajanju.

Pozor! Mladi poganjki in na novo posajene rastline so vaba za polže, ki bodo prilezli na plano, ko se bo ogrelo. Z objedanjem lahko naredijo ogromno škode in povzročijo propad rastline, ki je že tako oslabljena zaradi pozebe. Zato je potrebno biti pozoren in pravočasno ukrepati. Da se znebite polžev uporabite Substral Naturen BIO sredstvo proti polžem (http://www.naturen.si/izdelki/skodljivci/naturen-bio-sredstvo-proti-polzem/). To je vaba proti polžem v obliki peletov. Vsebuje naravno učinkovino: železov-III-fosfat najnovejše generacije. Je okolju prijazen (ni nevaren koristnim živalim) in kljub nizki koncentraciji učinkovine (1%) –izjemno učinkovit (1kg za 333 m2) in trpežen. Železov fosfat je v naravi prisotna spojina, ki nastaja tudi v tleh, sčasoma razpade na fosfat in železo, oba pa lahko rastline uporabijo za svoj razvoj.


Priprava gredic z naravnimi gnojili

Aktiviranje tal s humusom deževnikov, algami, zeolitom in naravnimi kislinami.
Vsebuje humus deževnikov, ki je črno zlato za vsak vrt.

Tla aktiviramo tudi z rdečimi algami, ki pospešujejo rast in razvoj korenin. Na boljšo kakovost tal vplivajo huminske kisline, saj omogočajo boljšo in lažjo vezavo hranil. Naravni zeolit pa poskrbi za to, da rastline niso žejne, preprečuje tudi izpiranje hranil.
Humus deževnikov v aktivatorju tal je črno zlato.
Deževniki organsko maso v kompostu predelajo tako, da jo pojedo in s prebavljanjem počasi kompostirajo. Tako nastane veliko iztrebkov deževnikov, ki jih imenujemo humus deževnikov. To črno zlato je v vrtnarstvu zelo cenjeno gnojilo in spominja na humozno prst, ki nima neprijetnega vonja. Zdaj ga lahko kupite tudi v trgovinah po vsej Sloveniji, saj je to ena izmed štirih glavnih sestavin BIO izboljševalca tal.

 
Substral na Facebooku

   Youtube kanal

Aktualna opravila

Vremenska napoved

Vreme
Vir: www.slovreme.net


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.