Moč je v naravi.

Polži

Polži

 
 

Opis

Če na vrtu in rastlinah opazite sledi srebrnkaste sluzi vas so vas polži že našli. Radi imajo predvsem mlade liste solate, ki jih lahko v celoti pojedo, liste starejših rastlin pa z objedanjem poškodujejo.
Pogosto se spravijo tako zelene kot že zrele jagode, poškodovani sadeži pričnejo gniti, neprivlačna pa je tudi sled sluzi, ki jo polži pustijo za seboj.
Polži izlegajo jajčeca v talne razpoke. Iz jajčec se izležejo mladi polži, ki v zemlji poškodujejo kaleča semena in podzemne dele rastlin. V ugodnih pogojih polži dorastejo v nekaj mesecih. Najpogosteje delajo škodo polži brez hišic, lazarji, zlasti rdeče-rjavo-pisani mrežasti lazar in črn vrtni lazar z živo oranžnim podplatom.
Večinoma se prehranjujejo ponoči, močno deževje pa jih pogosto privabi na plano tudi podnevi. Prija jim vlaga, zato jih bomo našli zlasti v bližini zaraščenih zemljišč, pod listjem, kamni, trhlimi kosi lesa in ob živih mejah.Zaščita

Polžem namenimo pozornost še predno se razmnožijo, in sicer v jeseni in od zgodnje pomladi daje. V Sloveniji so polži zaščiteni, zato se pred njimi bojujemo s pregradnim Naturen gelom za polže, ki jim onemogoča prihod na vrt.Kdaj?

Od aprila do oktobra.
 


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.