Moč je v naravi.

Cvetoče rastline

Črni teloh ali snežna roža

 
 
V zimskem času imamo relativno malo rastlin, ki kljubujejo neprijetnemu mrazu na vrtu in nas razveseljujejo z lepimi cvetovi. Ena najbolj priljubljenih rastlin, ki na vrt prinesejo barve, je teloh ali drugače poznana tudi pod imenoma snežna ali božična roža.  

Ime snežna roža se nanaša na cvetno obliko (glede na sorto cveti od novembra do aprila). Zaradi prednovoletnega cvetenja pa teloh marsikje imenujejo božična roža. Teloh je skrivnostna rastlina, za katero trdijo, da ima zdravilne učinke, lahko pa je tudi strupen in se ga zato živali raje izogibajo.Biologija

Teloh pripada botaničnemu rodu Helleborus (teloh), v katerm je več vrst, kot sta na primer črni teloh (Helleborus niger) in smrdljivi teloh (Helleborus foetidus). Geografska porazdelitev divje rastočega teloha je od Alp, Apeninov do Balkana, kjer ga je najti od nižin do gora. Še posebej lahko naletimo na njega v svetlih gozdovih, pa tudi na travnikih in ob robu gozda.
V Nemčiji, Avstriji in Sloveniji je teloh zaščitena vrsta in je zato naj nebi trgali. Teloh je zimzelena rastlina, ki ima črno koreniko, od tod tudi ime črni teloh in zaradi katere sploh preživi nizke temperature. Rastline dosežejo višino od 25 do 40 cm. Njihovi cvetovi so ponavadi bele, rožnate ali zelenkate barve in merijo v premeru od 5 do 10 cm. Vendar je tisto kar mi zaznavamo kot cvet, pravzaprav kožica, ki je sestavljena iz 5 čašnih listov. Ti obdajajo prave cvetove, ki so nežni in rumenkaste barve. Kožica je zelo vzdržljiva, zato je cvetenje teloha dolgotrajno. Po cvetenju, lahko teloh zasadimo spomladi na vrtu, kjer bo naslednje leto spet zacvetel. Rastlina ima rada delno senco z apnenčastimi prepustnimi tlemi. Teloh je idealen kot podrast lesnatih rastlin in živih mej, kjer njegovo cvetje še najbolje pride do izraza.

Teloh izgleda zelo lepo tudi v vazi. Pomembno je, da steblo lepo odrežemo (na sredini stebla zarežemo križec) in je rastlina sveža, predno jo damo v vazo. Opozorilo: pri rezanju teloha je priporočljivo nositi rokavice, saj je rastlina strupena in lahko povzroči draženje kože ob stiku. V primeru, da teloh povesi svoje cvetove v vazi, te cvetove lahko porežemo in jih damo v skledico z vodo kot dekoracijo.
 


© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.