Moč je v naravi.

Zelenjava

Kalčki & ohrovt

 
 
Mnoge rastline so že v fazi kalčkov primerne za uživanje. Še posebej bogati z vitamini, so primerni za zimo, ko je na voljo manj sveže zelenjave. S kalčki lahko izboljšamo kruh, pa tudi solate, juhe in druge jedi. Poleg tradicionalnih kalčkov vrtne kreše, so enostavni za uporabo tudi kalčki žitaric in stročnic.

Stročnice
  • Soja
  • Fižol mungo
  • Grah
  • Čičerika
  • Leča
  • Lucerna

Žitarice
  • Ječmen
  • Oves
  • Proso
  • Koruza
  • Riž
  • Pšenica

Zeleni kalčki
  • Kreša
  • Brokoli
  • Ajda
  • Gorčica
  • Redkev
  • Sezam
  • Sončnica



Gojenje in žetev

Za gojenje kalčkov in sadik skoraj ne potrebujemo zemlje. Dovolj je posoda z bombažno vato, volno, celulozo, kuhinjsko papirnato brisačo ali pa posebna posoda imenovana kalilnik. Velika semena (kot na primer fižol mungo ali soja) je najbolje pustiti nabrekati eno noč. Predno posejemo, semena splaknemo na cedilu in jih postavimo v pripravljene posode. Optimalna kaljivost je pri temperaturah od 18 do 20ºC na svetlem mestu, vendar ne na neposredni sončni svetlobi. Pridelek lahko poberemo čez približno 5 do 6 dni. Pred uživanjem moramo kalčke splakniti pod vodo.
Nasvet za otroke: Krešina kača
Kaj menite o “zeleni kači“ iz kreše, ki raste na vaši okenski polici? To lahko zelo enostavno izdelate tako da, odrežete eno stran hlačne nogavice in jo napolnite z zemljo. Zavozlajte zadnji del nogavice, zarežite na zgornji strani in posejte krešina semena. Obraz kače hitro pričarate iz klobučevine in gumbov (kot je razvidno na fotografiji). Krešina kača je zelo žejna, zato je redno zalivanje zelo pomembno. Po nekaj dneh lahko že prvič poberemo krešo. Krešini kalčki so še posebej okusni na z maslom namazanem kruhu.
Preizkusite!
 






© 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.