Moč je v naravi.

Aktualna opravila

Naravno gnojenje s konjskim gnojem

april
 Konjski gnoj, ki ne prihaja iz intenzivne farmske reje

 

Čisto pravi konjski gnoj uporabljamo za gnojenje zelenjavnega, sadnega ali okrasnega vrta. Pomembno je, da konjski gnoj ni iz intenzivne farmske reje. V vrtu je že stoletja cenjen kot odlično rastlinsko gnojilo, zato ga priporočamo za trajnostno gnojenje vrta, saj tla ostanejo zdrava in plodna še vrsto let. 

 

Koliko konjskega gnoja pridelamo na dan in leto?

 

Konj proizvede okrog 25 kg gnoja na dan, konjske fige pobiramo vsakih 90 do 120 minut. Vsak konj proizvede od 6 do 8 ton gnoja na leto. To ustreza približno 5 do 6 kubičnim metrom komposta. Tako nastaja zelo dragoceno gnojilo, ki se na  vrtu uspešno uporablja že stoletja.

Kako pridemo do pravega konjskega gnoja?

 

Večini vrtičkarjev je pravi konski gnoj težko dostopen, saj v bližini ni kmetij s konji.  Lastniki konj so veseli, da pridelovalci konjskega gnoja odpeljejo konjske fige in jih s kompostiranjem predelajo v suhe pelete. Tako lastniki konj nimajo dodatnih stroškov z gnojem, ki ga morajo ustrezno skladiščiti ali predelati.

KLIKNITE TUKAJ http://www.naturen.si/izdelki/gnojilo/naturen-bio-konjski-gnoj-v-peletih/  za Substral Naturen konjski gnoj peletih. 

Konjski gnoj v peletih poiščite v vrtnih centrih Merkur, Bauhaus, Kalia, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

Od kod prihaja konski gnoj v naše vrtove?

 

Konjski gnoj je pridelan iz konjskih fig, ki ne prihajajo iz intenzivne farmske reje. Konjske fige se eno leto kompostirajo, da se gnojilo drobi v roki kot drobna zemlja. Sledi postopek odstranitve vlage, stiskanje peletov in pakiranje v vreče.

 

Proizvajalci organskih gnojil tako na enostaven način predelajo konjski gnoj v suhe pelete, ki jih vrtičkarji uporabljajo v vrtu. To odlično gnojio je mogoče kupiti v vseh bolj založenih vrtnih centrih, kmetijskih zadrugah in vrtnarijah. Poiščite ga tudi v vaši najbližji vrtnariji.

 

 

Konjski gnoj in njegova sestava

 

Konjski gnoj je mešanica konjskih fig, urina in organske mase. To je dragoceno organsko gnojilo, ki poleg dušika, fosforja in kalija, vsebuje še veliko magnezija in ostalih hranil v sledovih. V domačem vrtu je cenjen kot odlično rastlinsko gnojilo, ki hitro sprošča hranilne snovi. Tako je  rastlinam hitreje dostopen kot druga organska gnojila, hkrati deluje tudi dolgoročno.

 

 

Zakaj je peletiran konski gnoj dober za vrt?

 

Kompostiran konski gnoj v peletih je dober za vrt, ker ne vsebuje semen pelvelov. V stiku z vlago nabrekne, posledično je zemlja bolj rahla. Poveča se tudi tvorba humusa. Vsebuje tudi vsa hranila, ki jih rastline potrebujejo za rast in razvoj.

 

Konjski gnoj v obliki pelet je kompostiran eno leto in se lahko brez strahu uporablja za gnojenje starih ali mladih rastlin. Takšen gnoj je ustrezno obdelan in ne povzroča ožigov na koreninah.

 

KLIKNITE TUKAJ http://www.naturen.si/izdelki/gnojilo/naturen-bio-konjski-gnoj-v-peletih/  za Substral Naturen konjski gnoj peletih. 

Konjski gnoj v peletih poiščite v vrtnih centrih Merkur, Bauhaus, Kalia, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

 

Uporaba konjskega gnoja v zelenjavnem vrtu

 

S konjskim gnojem v peletih gnojimo spomladi ob pripravi tal, primerno je tudi jesensko gnojenje v oktobru. Z njim lahko gnojimo tudi v poletnem času, ko sejemo in sadimo vrtnine za jesen in zimo. V pomladanskem času pognojimo gredice v predpisanem odmerku, ki je naveden na embalaži gnojila. Priporočen odmerek za zelenjavni vrt je 20 kg/100 m2.

Po površini tal ga zelo preprosto raztrosimo in vdelamo v tla z globokim rahljanjem. Na površino tal ga lahko potresemo tudi, ko so gredice že prirpavljene in ga z grabljami plitko vdelamo v tla.

 

Vrtnine obožujejo dober gnoj

 

Kompostiran in peletiran konjski gnoj še posebno obožujejo paprike, bučke, koruza, zelje, cvetača, ohrovt, kumare in paradižnik. Konjski gnoj je eno najpomembnejših organskih gnojil v vrtnarstvu, saj v tla ne prinaša samo hranilnih snovi, ampak tudi organsko snov, ki je prav tako pomembna za vsak domač vrt ali okrasno gredico.  

 

Katere rastline še ljubijo konjski gnoj?

 

S konjskim gnojem so zadovljne vrtnice in ostale okrasne rastline. Uporablja se tudi za gnojenje jagod, malin, robid, kosmulj ter ostalega jagodičja. S tem kakovostnim organskim gnojilom se lahko gnoji tudi trajne nasade kot so sadovnjaki. Uporablja se tudi pri gnojenju oljk in mediteranskega rastlinja.

 

 

Primerjava konjskega gnoja z ostalimi organskimi gnojili

 

Konj in krava hrano prežvečita drugače. Zato konjski gnoj vsebuje več neprebavljenih rastlinskih ostankov, ki so boljši vir za nastanek trajnega humusa v tleh. Tudi struktura tal je boljša, če gnojimo s konjskm gnojem.

 

Kokošnji gnoj vsebuje preveč fosforja in dušika, lahko vsebuje tudi antibiotike. S prekomerno uporabo svežega kokošjega gnoja lahko hitro pride do ožiga korenin.

 

Trajnostna organska rešitev za vaš vrt

 

Kompostiran konjski gnoj v peletih se priporoča za trajnostno gnojenje vrta. Tako ohranjate naravni cikel kroženja hranil. Z njim se prav tako spodbuja življenje mikroorganizmov v tleh in dolgoročno prispeva k nastanku humusa. Tla, ki jih gnojite s konjskim gnojem ostanejo zdrava in plodna še vrsto let.

 

Zeleni svet priporoča: Konjski gnoj v domačem vrtu je pravo črno zlato. Uporaben je za gnojenje zelenjavnega vrta, sadovnjaka, okrasnih gredic in vinske trte. Gnojimo lahko tudi oljke in mediteranske rastline. Rastline bodo bogato rodile, tla pa ostanjejo zdrava in plodna še vrsto let.

 

KLIKNITE TUKAJ http://www.naturen.si/izdelki/gnojilo/naturen-bio-konjski-gnoj-v-peletih/  za Substral Naturen konjski gnoj peletih. 

Konjski gnoj v peletih poiščite v vrtnih centrih Merkur, Bauhaus, Kalia, kmetijskih zadrugah in vseh bolje založenih vrtnarijah.

 

                                                                                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... seznam prihajajočih opravil

... predhodno opravilo ... naslednje opravilo
 © 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.