Moč je v naravi.

Aktualna opravila

Prvi koraki pri načrtovanju zelenjavnega vrta

marec
 Načrtovanje zelenjavnega vrta je eden težjih, a hkrati najbolj pomembnih korakov pri vzgoji zdrave, domače in okusne zelenjave.  V nadaljevanju smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov glede velikosti, lege in izgleda vrta ter obvezne vrtnarske opreme.

Velikost zelenjavnega vrta je odvisna od velikosti parcele, naših potreb ter veselja do dela na vrtu. Slednje je še posebej pomembno, saj brez rednega obdelovanja od vrta ne bomo imeli veliko koristi.

Pri vrtu je tako, kot pri stanovanju. Manjša, kot je površina, bolj premišljeno in natančno bomo morali izdelati načrt postavitve (v našem primeru zasaditveni načrt).

Za popolno samooskrbo družine z zelenjavo potrebujemo 20-40 m2 površine na osebo. Torej, za 4-člansko družino potrebujemo vrt velikosti 80 – 160 m2, pri tem pa nismo upoštevali pridelave krompirja. Zelišča lahko vzgajamo ločeno od zelenjavnega vrta ali pa jih zasadimo na grede skupaj z zelenjavo.

Manjši vrt, kot je npr. atrijski vrt bomo težko spremenili v zelenjavni vrt, zato se v tem primeru raje odločimo za postavitev visoke oz. dvignjene grede nekje ob robu ali gojenje zelenjave v posodah.

Pri samostojnih hišah z vrtom je načrtovanje vrta lažje, želimo pa ga imeti v bližini kuhinje oz. izhoda na vrt.


Lega

Najugodnejša lega je seveda sončna, obrnjena na jug, jugozahod ali jugovzhod. Vrt pred vetrovi, hudim mrazom ali premočnim soncem zaščitimo z ograjo, živimi mejami, drevesi, grmovnicami in nasadi jagodičevja. Vrt naj čim bolj oddaljen od prometne ceste (najmanj 50 m), pred negativnimi vplivi avtomobilskih izpuhov pa ga lahko zaščitimo tudi z zidovi, ki jih še dodatno obsadimo z rastlinami, ki so sposobne vezati težke kovine. To so; bršljan, lovorikovec, sredozemska brogovita, tisa, ognjeni trn, glog in druge.


Postavitev in izgled

Zelenjavni vrt je praviloma pravokotne ali kvadratne oblike, postavimo pa ga v tisti del vrta, kjer ne načrtujemo drugih aktivnosti.  Zaradi lažje obdelave, pristopa in samega načina gojenja razdeljen na manjše enote, ki jih imenujemo gredice. Po navadi široke do 120 cm, dolžina pa je odvisna od naših prostorskih zmožnosti in želja. Barvno v zelenjavnem vrtu prevladujeta dve barvi,zelena (barva rastlin) in rjava (barva zemlje).


Če imamo velik vrt,več časa ali domišljije, lahko tudi zelenjavni vrt oblikujemo tako, da s svojim izgledom ne bo veliko zaostajal za okrasnim.

Za navdih si lahko vzamemo primer razdelitve, ki je bila včasih značilna za samostanske vrtove in danes ni več tako pogosta. Vrt razdelimo na štiri velike grede, pri čemer pustimo na sredini vrta prostor, kamor lahko postavimo bazen, vodnjak, skulpturo ali kakšno zanimivo rastlino. Ob robovih gred zasadimo nizko živo mejo (včasih je bila iz pušpana) ali s kakšnimi cvetočimi enoletnicami. Vmesne poti lahko prekrijemo s peskom, lubjem ali sekanci, na koncu pa celoten vrt ogradimo z leseno ograjo.


Meščanski vrt

Vrtno orodje, shranjevanje komposta in dostop do vode

Pri načrtovanju zelenjavnega vrta nikakor ne smemo pozabiti na  prostor, kjer bomo kompostirali organske odpadke. Mora biti dovolj velik, da lahko na en kup odlagamo odpadke, na drugem kupu pa zorimo kompost. Kompostnik lahko kupimo ali pa ga izdelamo sami. Stoji naj v tistem delu vrta, kjer je vsaj del dneva senca.

Dostop do vode na vrtu je izjemnega pomena. Najbolje je, če imamo kje v bližini vodovodno pipo s koritom, ki ga bomo lahko uporabljali tudi za umivanje rok in čiščenje zelenjave. Če dostopa do vode nimamo, se lahko odločimo za zbiranje deževnice ali pa permakulturni način z glinenimi posodami.

Potrebovali bomo tudi prostor za shranjevanje vrtnega orodja. Če je vrt oddaljen od našega doma in orodja ne bi radi vsakič nosili s seboj, potrebujemo vrtno uto, kamor bomo lahko shranili vse potrebno.

Obvezna oprema vsakega vrta je tudi klop, kjer si lahko odpočijemo ali pa samo občudujemo svoj vrt. Potem pa za popoln užitek potrebujemo samo še žar in dobro družbo.


Akcija!

Dovolj mlatenja prazne slame, gremo na delo…

Preden se lotimo načrtovanja in nakupovanja, najprej preverimo zaloge semen. Pregledamo semenske vrečke, ki jih imamo doma in zavrzimo vse odprte vrečke in tiste, na katerih se ne vidi datuma pakiranja ali pa je seme starejše od 3 let. Ko pregledamo stare zaloge, se lotimo priprave seznama za nakup novih. Naslednji korak je izris vrta. Najprej na list papirja skiciramo vrt (lahko si pomagamo tudi z računalniškimi programi) in na skico vpišemo rastline, ki so na vrtu ostale preko zime. Če takih rastlin ni, bo načrtovanje še nekoliko bolj enostavno. Na načrt vrta nato vrišemo grede in na grede vpišemo glavne posevke, ki bodo na gredi ostali večino leta. Nazadnje vpišemo še naknadne posevke, ki bodo zamenjali glavne.

Ko je zasaditveni  načrt končan, še enkrat preverimo potrebno količino semen.

Potem pa veselo na vrt!


Kmečki vrt... seznam prihajajočih opravil

... predhodno opravilo ... naslednje opravilo
 © 2012 Silk d.o.o. in Scotts Celaflor GmbH
* Biocide uporabljajte varno. Pred uporabo vedno natančno preberite etiketo in informacije o izdelku.
** Pesticide uporabljajte varno. Pred uporabo natančno preberite etiketo in navodila. Prosimo, upoštevajte, simbole in opozorila na navodilih za uporabo.